Presmerovanie tranzitu si vyžiada úpravu dvoch križovatiek

11.04.2013 Prešov

Prešov 11. apríla (TASR) - Prešovská regionálna samospráva už začala realizovať prvé kroky, ktoré majú viesť k zmene usporiadania cestnej siete v krajskom meste tak, aby sa časť tranzitnej dopravy presmerovala na iné komunikácie. Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v úprave rozpočtu už schválilo vyše 11.600 eur na projektovú dokumentáciu rekonštrukcie jednej z križovatiek.
Deklaráciu o spoločnom postupe, ktorý má pomôcť eliminovať dosahy kamiónovej prepravy na niektoré obytné lokality, pred mesiacom podpísali minister dopravy Ján Počiatek a predseda PSK Peter Chudík. Riešenie problému do vybudovania cestného obchvatu ponúka možnosť usporiadania úsekov ciest I. a III. triedy v krajskom meste, kde je katastrofálna dopravná situácia.
Ministerstvo sa v deklarácii zaviazalo že súčasnú cestu I/68 v úseku od križovatky Východná – Rusínska, cez Lesík delostrelcov až po križovatku Šafárikova – Duklianska vyradí zo siete ciest 1. triedy a komunikácia bude začlenená ako cesta 3. triedy do starostlivosti Správy a údržby ciest PSK (SÚC PSK).
Aby mohla byť tranzitná doprava presmerovaná, cesta 3. triedy od križovatky Východná – Rusínska, cez Ulicu armádneho gen. Svobodu až po križovatku Prešovská – Bardejovská v obci Ľubotice začlení k cestám 1. triedy, ktoré spravuje Slovenská správa ciest.
Podľa riaditeľa SÚC PSK Vladimíra Kozáka presmerovanie tranzitnej dopravy bude možné zrealizovať, až keď budú úseky príslušných ciest pripravené aj po stavenej a technickej stránke.
"Spracuje sa projektová dokumentácia na križovatku Východná – Rusínska s dotykom projektovej dokumentácie pripravovanej stavby Kuzmányho ulica, to bude v rukách Slovenskej správy ciest. My sme sa zaviazali, že bude spracovaná dokumentácia na križovatku Rusínska – gen. Svobodu," vysvetlil Kozák.
Predpokladá, že projektová dokumentácia by mohla byť pripravená v lete. Následne bude závisieť od rezortu dopravy, kedy sa podarí zabezpečiť prostriedky pre Slovenskú správu ciest na realizáciu stavebných úprav. Snahou je, aby sa s výstavbou začalo, pokiaľ to bude možné, ešte v tomto roku.
Kozák doplnil, že regionálna samospráva má následne záujem opraviť aj úsek Solivarskej ulice, ktorá je poškodená tranzitnou dopravou. Tu sa sústredia hlavne na spevnenie vozovky. Tento projekt by SÚC PSK chcela financovať z prostriedkov Regionálneho operačného programu.
 

Vyberte región

mark